16 Mart 1988 yılının sabahında Irak Kürdistan'ında bulunan Süleymaniye kentine bağlı Halepçe kasabasına zehir saçan uçakların yaratmış olduğu katliam üzerinden 23 yıl geçmiştir
Dönemin Irak diktatörü Saddam Hüseyin'in emriyle gerçekleşen bu insanlık dışı katliamda resmi makamların açıklamalarına göre beşbin insan hayatını kaybetmiştir. Bu katliamın görünür faili, insanlık vicdanında yargılanıp mahkum olmasına karşılık, asıl faillerine bugüne kadar dokunulmamış olması insan hakları adına kaygı vericidir.
İnsanlık, son yüzyılda büyük felaket, katliam ve vahşetlere maruz kalmıştır. Halepçe, Hama, Filistin, Darfur, Hiroşima, Çin Uygur bölgesi, Irak, Türkiye, Afganistan, İran vb bölgelerde onbinlerce insan o bölgelerdeki egemen otoriteler tarafından ulusal ve politik çıkarlar uğruna öldürülmüş ve uluslararası toplum bu suçlara karşı bugüne kadar tepkisiz kalmayı tercih ederek yeni Halepçe katliamların yaşanmasına adeta davetiye çıkarır olmuşlardır.
Mazlumder, insanlığa karşı yeni suçların oluşmasını engellemek ve daha önce bu suçları işleyenleri en azında kamu vicdanında yargılayıp mahkum etmek için vicdanını ve aklını maddeye feda etmemiş farklı kimliklere sahip erdemli insanların ortak bir paydada buluşmaya bir kez daha davet etmektedir.
Yeni Halepçe'lerin yaşanmasını engellemek halen mümkündür.
Av. Emrullah BEYTAR
MAZLUMDER Genel Başkan Yardımcısı