Basın Açıklamaları

Hatay Şube: Kitap yasaklama kabul edilemez

Ergenekon savcısının Ergenekon sanığı gazeteci Ahmet Şık'ın yayınlanmak üzere olan bir kitabını toplatması üzerine MAZLUMDER Hatay Şubesi Başkanı Ahmet Hamdi Ayan bir açıklama yapmıştır.

Kitap yasaklama kabul edilemez

Ergenekon savcısının Ergenekon sanığı gazeteci Ahmet Şık'ın yayınlanmak üzere olan bir kitabını toplatması, başta ifade olmak üzere birçok hak ve özgürlüğün aynı anda çiğnenmesidir.

Bilindiği gibi ifade özgürlüğü garanti edilmeden hiçbir özgürlüğün pratik değeri olamaz.

İhtimal hesapları yapıp niyet okuyarak atılacak bütün adımların ulaşacağı yer yasakçılıktır. Olağanüstü dönemlerde bu duruma şahit olduk.

Temel hak ve özgürlüklerden asla vazgeçmemeliyiz...

Ergenekon gibi çok önemli bir davanın savcısının, temel hak ve özgürlükleri çiğnemesi, devam eden davanın sıhhati ile ilgili soru işaretlerini artıracaktır.

Darbe girişimlerini sorgulayanların çok daha dikkatli olmaları gerekmektedir. Böyle önemli bir dava kamu vicdanına rağmen yürütülemez.

Demokrasiler kitap yasaklarıyla yaşatılamazlar. Kitap yoksa demokrasi de yoktur.

Bahsi geçen kitap yasağı, yazarı ve eseri belki de hak etmeyeceği bir konuma yükseltecektir. Bu yasaklama kitaba olan ilgiyi artıracaktır. Bu yanlış bir yönlendirmedir.

Kitabın değerlendirilmesini okuyuculara bırakmak gerekir.

Okuyucuyu çocuk yerine koymak demokratik bir tutum değildir.

Düşünce, ifade ve basın özgürlüğüne aykırı bu kitap yasaklamanın sonuna kadar karşısındayız ve imkan bulursak yasaklanmış kitabı okuyucuyla buluşturmaktan çekinmeyeceğimizin bilinmesini istiyoruz.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

Ahmet Hamdi Ayan

MAZLUMDER Hatay Şube Başkanı