Basın Açıklamaları

Diyarbakır Şubeden PKK/KCK'nin Eylemsizlik Karına ilişkin açıklama

MAZLUMDER Diyarbakır Şube yöneticisi Av. Nurettşn BOZKURT PKK/KCK'nin 28 Mart itibariyle daha önce tek taraflı ilan ettiği ateşkesi bitirdiğini duyurması ile ilgili olarak 03.03.2011 tarihinde dernek merkezinde yazılı bir basın açıklaması yapmıştır.

Değerli Basın Mensupları;

Ülkemizde yaklaşık 30 yıldır devam eden ve milyonlarca insanın etkilendiği, yoğun hak ihlallerinin yaşandığı çatışmalı süreçte, PKK/KCK, ilan ettiği tek taraflı eylemsizlik sürecini 1 Mart itibari ile sona erdirdiğini bildirilmiştir.

Gerek yıllardır süren çatışmalı süreçte gerek tek taraflı eylemsizlik süreci boyunca, çözüm adına somut adımların atılmadığı, daha da kötüsü sorunun çözümüne ilişkin bir iradenin halen oluşmadığını üzülerek vurgulamak isteriz.

Bu mesele çerçevesinde; anadilde eğitim hakkının tanınmamış olması, örgütlenme, ifade ve gösteri yürüyüşü özgürlüklerinin halen kısıtlı olması, Legal kuruluşların üye ve yöneticilerinin, siyasetçilerin ve çocuk yaştaki birçok kişinin halen tutuklu bulunması, anadilde savunma hakkının engellenmesi, Milyonlarca yurttaşın konuştuğu bir dilin mahkemelerce halen "bilinmeyen bir dil" veya "anlaşılamayan bir dil" olarak nitelendiriliyor olması, çözüm yönündeki ciddi irade eksikliğinin açık göstergeleridir.

Gerek 12 Eylül referandumu öncesinde ve gerek sonrasında oluşan iyimser hava, sorunun çözümüne ilişkin iyi niyet çabaları ve özellikle yeni bir anayasa beklentisinin gelinen süreçte iktidar ve muhalefet partileri tarafından genel seçimlere kurban edildiği görülmektedir.

Çözümün konuşulduğu zeminden giderek uzaklaşılması ve nihai olarak tek taraflı eylemsizlik kararının sona erdirilmesi yönündeki evirilmelerin çözüm adına duyulan ümitleri tüketmesinden kaygı duymaktayız.

MAZLUMDER DİYARBAKIR ŞUBESİ olarak, ülkenin yıllardır özlemini çektiği barış yönünde edinilen kazanımlardan ve ortamdan geriye doğru adım sayılabilecek her türlü girişimden vazgeçilmesi ve sorunun nihai çözümü için atılması gereken adımların bir an önce atılması temel beklentimizdir.

Av. Nurettin BOZKURT