AYASOFYA MÜZE DEĞİL CAMİDİR !
Trabzon Ayasofya Müzesi önünde, aralarında Memur-Sen ve MAZLUMDER’in de olduğu 9 sivil toplum kuruluşunun yaptığı basın açıklamasında, Fatih Sultan Mehmet’in mirasına sahip çıkılması gerektiği vurgulandı.
Grup adına konuşma yapan Eğitim-Bir-Sen Trabzon il başkanı Mehmet Kara, Ayasofya Camisi’nin kapatılmasının hukuki açıdan arızalı bir karar olduğunu söyledi. Kara “Ayasofya, Fatih Sultan Mehmet Vakfı’na aittir. Özel mülkiyetin, vakıf mülkiyetinden devlet mülkiyetine geçirilmesinin meşruiyeti bulunmamaktadır. Türkiye’de eğer 1960 darbesi olmasaydı, Ayasofya’nın ibadete kapatılması söz konusu olmazdı. Çünkü ne halk ne de halk tarafından seçilmiş olan iktidar buna izin verirdi. İbadete açılmasını istiyoruz.
1950 sonrası nesil neredeyse Ayasofya Camii ifadesinden ve gerçeğinden habersiz hale getirilmiştir. Ayasofya zihinlere kilise olarak nakşedilmiştir. Fatih Sultan Mehmet, Ayasofya’yı topluma camii olarak miras bırakmıştır. Toplum fertleri olarak bu mirastan mahrum bırakılmışızdır. Biz mirasımızın geri verilmesini ve Ayasofya’nın cami olarak ibadete açılmasını istiyoruz. Bu ülkede yaşayan herkesin hakları korunmalı. Hıristiyan Rumlar, Ermeniler ve Yahudiler bu ülkenin vatandaşlarıdır. Sümela Manastırı ve Akdamar Kilisesi nasıl yeniden ayine açıldıysa, Ayasofya Camisi de tekrar ibadete açılmalıdır. Ayasofya’nın cami olarak ibadete açılması ile Fatih’in ruhunu şad etmek ve Ramazan Bayramı namazını burada kılmak niyeti ile tüm Trabzon kamuoyuna saygılarımızı sunuyoruz” dedi.
Basın açıklamasına Memur-Sen, MAZLUMDER, İHH, Hak-İş, Hizmet-İş Sen.,Yavuz Selim Vakfı, Araştırma Kültür Vakfı, Anadolu Gençlik Derneği, Hisar, KULDER ve Akçaabat İlim Yolcuları Derneği temsilcileri katıldı.