
İşgal topraklarında bulunan Yerinden Edilmiş Filistinlilerin Hakları Derneği Başkanı Süleyman Fehmawi MAZLUMDER İstanbul Şubesini ziyaret etti.
Dernek Başkanı Fehmawi ziyaretinde MAZLUMDER İstanbul Şube Başkanı Cüneyt Sarıyaşar ve dernek yetkilileriyle İsrail’de bulunan Arap azınlığın sorunlarıyla ilgili görüş alışverişinde bulunarak, Türkiye’den 48 Araplarının yaşadığı sorunlara ilişkin daha fazla duyarlılık beklediklerini söyledi.
Azınlık Arapların yaşadığı en önemli sorunun mülkiyet hakkının ihlali olduğunu söyleyen Fehmawi “İsrail’in hukuki yapısı temel insan hakları ilkelerine aykırıdır. Arapların yaşadığı bölgeler askeri bölge statüsüne alınıyor ve siviller bu bölgeden uzaklaştırılıyor, bunun sonucunda mülk sahipleri kendi bölgelerine üç yıl giremediği zaman İsrail kanunlarına göre bu yer müsadere ediliyor ve devlet, satışını yaparak kişinin bu yeri tekrar almasını da engelliyor.”dedi.
Yapılan bazı kampanyaların sonuç verdiğini aktaran Süleyman Fehmawi, yakın bir zamanda Türkiye’de bulunan Filistin tapularını da kullanarak daha geniş çaplı kampanyalara gireceklerini söyledi.
Fehmawi ayrıca “İsrail bazı yeni kanun düzenlemeleriyle İsrail içerisindeki Araplara Nakba anmalarıyla ilgili bazı yasaklar getirilmiştir. Bu yaptırımlar çeşitli parasal yardımların kesilmesinden vatandaşlıktan çıkartmaya kadar gidebiliyor. İsrail’in yaptığı bu hukuksuzlukları tüm dünyanın görmesi gerekiyor” dedi.
İsrail’in içinde 1,4 Milyon Filistinli Arap bulunuyor, İsrail’in içinde bulunan Araplar 48 Arapları olarak tanımlanırken, bunların yaklaşık 250 bini İsrail’in içinde göçe zorlanmış, bu durumdaki Araplara ise IDP (Internally Displaced People) denmektedir. İç göçe maruz kalmış bu kişiler, sayıları 6 milyona ulaşan Filistinli mültecilerden farklı bir statüde değerlendirilmektedir.
MAZLUMDER İstanbul Şubesi Basın Bürosu