Son dönemlerde gün geçmiyor ki, hukuksuz yargılamalarla ilgili yeni bir olay yaşanmasın! Siyasetin yargıya müdahale etmesiyle yaşanan hukuksuzluklar, yeni örneklerde gittikçe farklı bir mecraya doğru evrilmekte. Devlet kurumlarına nüfuz ederek siyasi güç elde eden ideolojik gruplar, önce etkin oldukları medya organlarında karşıtları aleyhine linç kampanyaları başlatmakta, bundan etkilenen yargı da, çıkan haberlere uygun kararlar vermekte. Siyasi gücü ve medya organları olmayan küçük muhalif gruplar, bu yolla susturulmaya ve terbiye edilmeye çalışılmakta.

Bu hukuksuzluğun son örneği, hakkında hiçbir mahkumiyet kararı verilmediği halde belli aralıklarla 7 yıldır tutuklu olan Halis Bayancuk (Hanzala) oldu. Son davasından dolayı 3 yıldır tutuklu bulunan Bayancuk, davasına bakan 2. Ağır ceza mahkemesi tarafından tutuksuz yargılama hükmüyle salıverilmek istenmesine rağmen, başlatılan karalama faaliyetleri ve medya linci sonucunda alelacele toplanan başka bir mahkeme kararı iptal etti ve tutukluluğun devamına karar verdi. Avukatı olmadan yapılan duruşmada 10 dakikada alınan karar, telekonferans yoluyla Bayancuk’un yüzüne okundu.

Yaşanan hukuksuzlukları farklı mecralarda dile getirmeye çalışan iki duyarlı sivil toplum örgütü MAZLUMDER ve ÖZGÜRDER, bu olayı bardağı taşıran son damla olarak görüp, işbirliği içerisinde seslerini biraz daha yükseltme kararı verdiler. “Uzun tutukluluk cezaya dönüşmesin! Medya Linciyle Yapılan Yargılamalar Son Bulsun!” başlığı altında bir panel organize ettiler. MAZLUMDER Genel Sekreteri Avukat Kaya Kartal’ın moderatörlük yaptığı panelde, ÖZGÜRDER Başkanı Rıdvan Kaya, MAZLUMDER İstanbul Şube Başkanı Ali Öner, Halis Bayancuk’un avukatı Serkan Türkdoğru, gazeteci yazar Kenan Alpay ve Tevhid Dergisi adına yazar Enes Yelgün konuşmacı olarak yer aldı.

Avukat Serkan Türkdoğru’nun dava sürecine dair yaptığı bilgilendirme ardından konuşmacılar; son dönemlerde yaşanan hukuksuzluğu farklı yönlerden irdeleyerek itirazlarını dile getirdiler ve bir farkındalık oluşturmaya çalıştılar.

#MAZLUMDER

#ÖZGÜRDER

#HalisBayancuk

#Hanzala