Seçimlere gölge düşürecek son gelişmeler

Ankara, 17 Eylül 2002

MAZLUMDER Genel Başkanı Yılmaz Ensaroğlu, seçimlere gölge düşürecek son gelişmelerle ilgili olarak aşağıdaki açıklamayı yapmıştır:

"Halkın yönetime katılma hakkını kullandığı tek araç olan seçimlerin her türlü gölge ve şaibeden uzak yapılması, yönetimlerin meşruluklarının en önemli kaynaklarındandır. Ne yazık ki Türkiye'de yürürlükteki mevzuat ve uygulamalar yüzünden halk iradesi, öteden beri meclise tam yansıyamamaktadır ve parlamentoda sürekli temsil krizleri yaşanmaktadır.

Bir yönüyle gecikmiş de olsa bir baskınla içine girdiğimiz 3 Kasım Genel Milletvekili Seçimleri süreci ise her gün yeni skandallarla çalkalanmaktadır. Ördükleri barajlarla halkın iradesinin meclise tam yansımasını önleyerek kendilerini parlamentoya taşıyanlar, şimdi o barajlarda kendilerinin de boğulacaklarını görmekte ve bu nedenle bir yandan seçimleri erteletmeye, diğer yandan da barajları indirmeye çalışmaktadırlar.

3 Kasım seçimlerinin üzerindeki en karanlık gölgeler ise, halkın yönetime katılma hakkını adil bir ortamda ve güvenlik içinde kullanmasını sağlamakla görevli olanlar eliyle oluşturulmaktadır.

Türkiye, dünya hukuk tarihine geçecek çapta skandallara tanıklık etmektedir. Seçimlerden en büyük parti olarak çıkacağı anlaşılan Adalet ve Kalkınma Partisinin Genel Başkanı R. Tayyip Erdoğan, hak ve özgürlüklerin güvencesi olması gereken yargı aracılığıyla tasfiye edilmeye çalışılmakta ve bu amaçla, -hem de her türlü usul çiğnenerek-, sadece onun değil, tüm toplumun anlatım özgürlüğünü ve siyasal haklarını tehlikeye atacak kararlar üretilmektedir.

Necmettin Erbakan hakkında, çok çarpıcı bir zamanlamayla, Yüksek Seçim Kurulunun adaylar hakkında kesin kararını açıklayacağı günlerde TCK 312'den yeni bir dava açılmakta; Murat Bozlak ve Akın Birdal hakkında da yine aynı şekilde, görülmemiş bir hızla yargı kararları üretilmekte ve seçimlere katılmaları önlenmeye çalışılmaktadır.

Bu arada seçimlerin güvenliğini sağlamakla görevli olanlar da boş durmamakta; özellikle Güneydoğu'da DEHAP örgüt yöneticilerini ve DEHAP adaylarına oy verilmemesini sağlamaları için de halkı ve muhtarları uyarmaktadır (!).

Bu ve benzeri gelişmeler, yapılacak seçimleri şimdiden tartışmalı hale getirmektedir. O yüzden, halk iradesinin önündeki tüm baraj ve blokajlar bir an önce kaldırılmalıdır. Kaldı ki bu yapılanlar, sadece birkaç kişinin değil, tüm toplumun siyasal haklarını kısıtlamaktadır.

Çünkü Türkiye'nin ihtiyacı, "yargıçlar devleti" ya da "güvenlik devleti" değil, hukukun üstünlüğünü esas alan, evrensel hukuk ilkelerini ve insan hakları standartlarını herkes için sağlayan bir hukuk devletidir. İnsan hakları savunucularının ve AB'nin yasaları değiştirmekle yetinmeyip, uygulamayı da görmek istemesinin ne kadar haklı olduğu bir kez daha açıklıkla görülmektedir."

BASIN BÜROSU

FAALİYET BİLGİLERİKategori Adı Basın AçıklamalarıTarih 2002-09-17
Adres: Molla Gürani Mah. Şehit Pilot Mahmut Nedim Sk. No: 5 Kat: 5 Fatih / İSTANBUL (Aksaray Metro Durağı B Kapısı Karşısı)
E-posta: istanbul[a]mazlumder.org | Telefon: +90 (0212) 526 2440 | Faks: +90 (0212) 526 2441