Rusya Federasyonu Suriye Topraklarındaki Haksız Müdahalelerine Derhal Son Vermelidir!

Bismillahirrahmanirrahim,

2011 yılında Esed rejiminin Suriye halkının haklı taleplerini şiddet kullanarak bastırmaya çalışması barışçıl gösterilerin silahlı çatışmaya dönüşmesine sebep olmuştu. Gelinen noktada Suriye toprakları yüzbinlerce masumun bombalar altında, işkence merkezlerinde hayatını kaybettiği gittikçe derinleşen bir savaş alanına dönüşmüştür.

Silahlı çatışmaların sivil ve meşru siyaset imkânını yok ettiği yıllardır birçok coğrafyada tecrübe edilen bir hakikat olduğu halde Esed rejimi ülkesinde sükûneti tesis etmek yerine uluslararası angajmanlarına yaslanarak bitmeyecek bir savaşı barışa tercih etmiştir ve Suriye halkına her fırsatta kan kusturmaktadır.

Şüphesiz ki sorunun bu hale gelmesindeki sorumluluk sadece Esed rejiminin değil onunla birlikte veya ona karşı siyaset güden devlet liderlerinin de sırtındadır. ABD ve Rusya gibi devletlerin yanında bölgedeki birçok devletin de Suriye’de barışı değil destekledikleri tarafın galibiyetini, insan canını değil ulusal çıkarlarını önceleyen siyasetler geliştirdikleri ve gerek doğrudan silahlı kuvvet bulundurmak gerekse savaşan gruplara destek sağlamak suretiyle savaşın tarafı oldukları bilinmektedir. Gelinen durumun açıkça gösterdiği gibi bu politikalar Suriye halkının selametine olacak hiçbir gelişmeye vesile olmamış aksine yaşanılan krizi derinleştirmiştir. Bunun en somut gözlemlenebilen sonuçlarından biri, yüzbinlerce masum Suriye’linin itilip kakılmayı, Akdeniz’in sularında ya da kaçak konteynırlarınde havasızlıktan boğulmayı göze alarak, vatanlarını terk edip komşu ülkelere ve Avrupa’ya göç etmek zorunda kalışları olmuştur.

Bu bağlamda Rusya Federasyonu silahlı kuvvetlerinin Suriye topraklarında başlattığı askeri operasyonları şiddetle kınamanın bütün sivil toplum mensuplarının ve siyasilerin üzerine bir borç olduğunu belirtiyoruz. ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin operasyonları nasıl bir fayda getirmediyse Rus Silahlı Kuvvetlerinin saldırıları da bir fayda getirmeyecektir. Nitekim Rus hava kuvvetlerinin düzenlediği saldırılar Suriyeli siviller hedef olmaya devam etmektedir. Güttükleri ulusal çıkar hesapları uğruna vicdanı, hukuku ve insanlığın her türlü değerini ayaklar altına alan bu rejimler sadece Suriye’de değil bütün bölgede barış ve adalet tesisinin önünde engel olmaktadır.

ABD’nin 11 Eylül saldırılarından beri yaptığı her türlü hukuksuzluğu ve zulmü örtmek için yaslandığı “teröre karşı savaşı” konseptinin birçok coğrafyayı nasıl yıkıma götürdüğü bütün dünya kamuoyunun malumudur. Bugün Rusya’nın aynı gerekçeyle Suriye’deki askeri varlığını meşrulaştırma gayretine bütün sivil toplum temsilcileri ve siyasiler birlikte karşı çıkmalıdır. MAZLUMDER olarak mazlum Suriye halkının yanında olduğumuzu yineliyor, Suriyelilerin hayatına kast eden bütün aktörleri lanetliyor, uluslararası camiayı barış yolları aramaya davet ediyoruz.

HÜSEYİN SEVİM

MAZLUMDER Genel Başkan Yard.

FAALİYET BİLGİLERİKategori Adı Basın AçıklamalarıTarih 2015-10-08
Okunma Sayısı : 2050