Dünya Yemen’deki Katliama Arkasını Dönmüş Durumda

Suudi Arabistan öncülüğünde kurulan ve İngiltere, ABD, Fransa gibi Batılı ülkelerin yoğun şekilde destekledikleri koalisyon, 2015 yılı Mart ayından beri Yemen genelinde çeşitli katliamlara imza attı ve atmaya devam ediyor.

Son gelen haberlere göre dün vurulan pazar yerinde 100’ün üzerinde ölü ve yüzlerce yaral olduğu kaydedilmektedir. Daha önce de düğün yerlerinin, hastanelerin, BM yerleşkesinin, körler okulunun… ve daha pek çok sivil noktanın vurulmasına, ABD, İngiltere gibi Batılı ülkelerden temin edildiği belgelenmiş misket bombası ve benzeri kullanımı yasaklanmış mühimmatın kullanılması sonucu çok yoğun sivil katliamlarına tanık olunmuştu. Mezhep kökenli kavgaların ve çıkar hesaplarının Orta Doğu’yu kana boyadığı apaçık ortadayken, var olan konjonktür içerisinde, bu vahşi hesaplaşmaların daha ne kadar mazlumun kanına mal olacağı kestirilemez haldedir.

Suud güçlerinin tüm bu katliamlarına uluslararası ve ulusal medyanın suskun kalmasının yanı sıra BM İnsan Hakları Konseyi gibi merciler dahil pek çok uluslar arası basın kuruluşuna baskı ve perdeleme yapılması sonucu, bu katliamlar hakkında kamuoyunun bilgi sahibi olması da engellenmektedir. Bu yönüyle, Yemen özelinde uygulanan karartmanın, işlenen toplu cinayetlerin ve savaş suçlarının dünyadan gizlenmeye çalışıldığı ya da daha acısı dünyanın bu mazlum coğrafyada olan biteni görmezden gelmeyi seçtiği gerçeği adalet sahibi vicdanları derinden yaralayan büyük bir ikiyüzlülük örneğidir.

Bu vesileyle mazlum Yemen halkına karşı icra edilen bu kanlı saldırıların bir an önce durdurulmasını sağlamak üzere, bölgedeki nüfuz sahibi  aktörleri, öncelikle mezhepçilik davasının kendi siyasetlerinden ve bölgeden silinmesi için sorumluluk almaya, ayrıca Yemen coğrafyası özelinde yaşanan mezhep kökenli çatışmaları önlemek üzere de aktif  rol üstlenerek çatışma ve taarruzların Yemen halkını uğrattığı katliam ve insani krizin izalesi için de etkili bir uluslar arası kampanya yürütmeye davet ediyoruz.

Hüseyin SEVİM

MAZLUMDER Genel Başkan Yardımcısı

FAALİYET BİLGİLERİKategori Adı Basın AçıklamalarıTarih 2016-03-16
Adres: Molla Gürani Mah. Şehit Pilot Mahmut Nedim Sk. No: 5 Kat: 5 Fatih / İSTANBUL (Aksaray Metro Durağı B Kapısı Karşısı)