Cezaevindeki sanıkların başvurusu, Magdurlar suçlu oldu.

Ankara, 01 Aralık 2001

MAĞDURLAR "SUÇLU" OLDU

Geçtiğimiz haftalarda Mardin E Tipi Kapalı Cezaevinde, bir grup cezaevi personelinin saldırısına uğradıkları iddiasıyla MAZLUMDER'e başvuran Şeyhmus Karaalp ve Abdulkadir Sani adlı tutukluların iddialarına, MAZLUMDER'in konuyu ilettiği mercilerden biri olan TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonundan farklı bir yanıt geldi.

Komisyon Başkanı Hüseyin Akgül imzasıyla MAZLUMDER'e gönderilen cevabi yazıda, Komisyonun "gereği yapılmak üzere" başvuruyu Adalet Bakanlığına ilettiği ve yapılan hazırlık soruşturması sonucunda, adı geçen cezaevi personelleri hakkında "memuriyet mevki ve nüfuzunu suistimal" etmediklerinden "takipsizlik kararı" verildiği; şikayetçi tutuklular hakkındaysa "görevli memura mukavemet" suçundan kamu davası açıldığı kaydedilmektedir.

İddia sahibi tutuklular, MAZLUMDER'e yaptıkları başvuruda, bazı olumsuz uygulamalar nedeniyle Cezaevi Müdürü ile görüşmelerinin ardından, odalarına dönerlerken 10-15 personelin saldırısına uğradıklarını ve bunun üzerine kaldırıldıkları hastaneden "feci dayak atıldığına dair rapor" aldıklarını belirtmişlerdi. Mağdur tutuklular, saldırı talimatını, İnfaz ve Koruma Başmemuru Abdulkadir Erginoğlu'nun verdiği iddiasında bulunmuşlardı. Saldırı üzerine kendilerini korumak isteyen Karaalp ve Şani, "idareye karşı çıkma ve isyan suçlamasıyla müşahede altına" alınmışlardı.

MAZLUMDER'e gönderilen cevabi yazıda, "tedbir amaçlı" olarak adı geçen tutukluların müşahadeye alındıkları doğrulanmaktadır.

Şeyhmus Karaalp ve Abdulkadir Sani'nin yargılanmasına önümüzdeki haftalarda Mardin Asliye Ceza Mahkemesinde başlanacak.

MAZLUMDER BASIN BÜROSU

FAALİYET BİLGİLERİKategori Adı Basın AçıklamalarıTarih 2001-12-01
Adres: Molla Gürani Mah. Şehit Pilot Mahmut Nedim Sk. No: 5 Kat: 5 Fatih / İSTANBUL (Aksaray Metro Durağı B Kapısı Karşısı)
E-posta: istanbul[a]mazlumder.org | Telefon: +90 (0212) 526 2440 | Faks: +90 (0212) 526 2441