genel-merkez
28 Şubat Yargı Kararları İptal Edilsin
Sudan'da 21 kişiye idam cezası

Sudan Mahkemesi, bugün Adalet ve Eşitlik Hareketi'ne (JEM) üye olan 21 kişinin, hükümete darbe girişiminde bulunmaktan ölüm cezasına çarptırılmasına karar verdi. Mahkeme çevresinde yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı davada, mahkemenin bulunduğu caddede de trafiğe kapatıldı.

Mahkeme Başyargıcı Hafiz Muhammed Abdal'ın, idam kararlarını okumasından sonra mahkumlar, mahkeme başyargıcına tepki göstererek, mahkemeye ve savcılara hakaretlerde bulundular. Bunun üzerine Mahkeme Başsavcısı Abdal, mahkemenin düzeninin bozulduğu gerekçesiyle davayı sonlandırdı.

Mahkeme sonrası basına açıklama yapan mahkumların avukatlarından Adem Baker, "Mahkeme, kesinlikle mahkumlara adaletli davranmadı. Onlara söz hakkı vermediği gibi, bizim de açıklamalarımızı tam yapmamıza izin vermediler. Karar zaten önceden verilmişti, bizim konuşmamıza ya da savunma sunmamıza bile gerek yoktu" dedi.

Sudan'ın başkentine yakın bir bölgede, 2008 senesinde, silahlanmış isyancılarla güvenlik güçleri arasında şiddetli çatışmalar yaşanmış, isyancılar Hartum'a bağlanan köprüleri tutarak geçişleri kapatmıştı. Bunun üzerine Sudan askerleri tanklarla karşılık vermiş, 3 gün süren çatışmalarda yaklaşık 200 kişi hayatını kaybetmişti.

27.04.09 Timeturk

FAALİYET BİLGİLERİKategori Adı BASIN AÇIKLAMALARITarih 2009-04-27

genel-merkez
İnsan Hakları ve Mazlumder İçin Dayanışma Derneği - MAZLUMDER GENEL MERKEZ